Läs senare

7 frågor till…

MÅL I MUN… Linnéa Claeson, elithandbollspelare i Skuru IK
och juridikstuderande, som äger Instagramkontot
@assholesonline där hon synliggör sexuella trakasserier mot kvinnor genom att ge svar på tal till männen som skickar henne sexuella inviter, penisbilder och dödshot.

03 Maj 2017
Linnea Claeson Foto: Privat

1

Varför startade du kontot?
– För att sexuella trakasserier mot kvinnor är så vanliga och ett stort problem som vi måste synliggöra och prata mer om. Jag fick mitt första sexmeddelande när jag var tio år och sedan dess har meddelandena förföljt mig och eskalerat ju mer framgång jag fått.

2

Vad vill du uppnå?
– Jag har fått höra att jag ska ignorera trakasserierna eller ta dem som en komplimang. Jag vill stå för ett annat alternativ som är att du kan göra precis som du vill. Du kan ignorera, blockera, hänga ut eller polisanmäla. Eller också kan du göra som jag och svara och driva med dem som trakasserar. Eller alltihop. Du bestämmer själv. Jag vill visa att även om du är ett offer kan du vara stark och ta tillbaka makten.

3

Blir du aldrig rädd? En del av meddelanden du får är ju riktiga dödshot?
– Jo, absolut kan jag bli väldigt rädd ibland. Men då är min drivkraft att jag måste kämpa och vara modig för generationen som kommer efter mig. För alla elvaåriga tjejer som jag vill ska slippa få se äldre män runka framför ögonen på dem på nätet som jag fick när jag var elva och trodde jag chattade med en jämnårig kille.

4

På vilket sätt hänger trakasserierna mot dig ihop med att du är elitidrottare?
– Så fort som vi spelar tv-matcher får jag fler meddelanden. Och i stället för att handla om spelet handlar de om hur sexig jag ser ut i mina korta shorts. De som skriver försöker ta ifrån mig det starka i min idrottsprestation genom att sexualisera mig.

Två utdrag från Linnéa Claesons Instagramkonto @assholesonline:

5

Hur ofta får du sådana här meddelanden?
– Jag får flera meddelanden varje dag via Facebook och Instagram. Jag läser inte ens alla för de är så många. En del skriver ”Hej, jag saknar dig” varje dag i fyra år vilket är skitobehagligt på sitt sätt. Andra skriver direkt ”Jävla fitta, dö!”.

6

Varför tycker så många män att det är okej att skriva sådana meddelanden och skicka bilder på sin penis till en kvinna de inte känner, tror du?
– Jag tänker att det är ett resultat av en global, skev kvinnosyn där kvinnor objektifieras och inte är lika mycket värda som män vare sig i sängen, i köket eller på arbetsmarknaden. Den skevheten får resultatet att helt vanliga män tycker det är okej att skicka sådana här meddelanden. För det är viktigt att förstå att det här är helt vanliga män. Det är inga ensamvargar som bor i sin mammas källare och inte har en enda vän. När jag kollar deras Facebookkonton eller googlar dem ser jag att de verkar ha ett liv som vem som helst med flickvän, familj, jobb, vänner och fritidsintressen.

7

Vad kan lärare som möter unga flickor och pojkar varje dag göra för att hindra att nästa generations män beter sig likadant?
– Det viktiga är att rikta sig till killarna. Vi tjejer har hela livet fått höra hur vi ska bete oss för att inte något ska hända oss, men ingen säger till en ung kille att ta det försiktigt, drick inte för mycket och gå inte hem ensam så att du inte råkar överfalla någon. För det låter ju dumt men det borde det inte göra. Prata om jobbiga, svåra saker med eleverna. Varför är det våldsinslag i porren? Varför skickar män penisbilder till kvinnor som de inte känner? Varför kallar man någon hora? Man vet aldrig vem man sätter spår hos, du som lärare kanske inte lyckades nå fram till värstingen i hörnet men 26 andra elever hörde vad du sa, och du vet inte vem av dem som bäst behövde höra det. En mamma skrev att hon inte vågade visa mitt konto för sin
elvaåriga dotter för det var så många fula ord där. Men jag var nio år första gången jag blev kallad hora så jag tror inte att vi löser något genom att undvika det fula.

ur Lärarförbundets Magasin