Läs senare

7 frågor till …

… Hans ”Ica-Stig” Mosesson, skådespelare som engagerat sig för fula frukter och grönsaker på en dumpstermarknad i Stockholm.

05 Nov 2015
 1. Foto: Jon Hertov
  Varför ska man bry sig om ful frukt?
  – Det är dåligt för miljön att vi slänger så oerhört mycket mat som kan och borde ätas upp. Vi köper för mycket och kräver att frukt och grönsaker ska se perfekta ut. Allt annat går i dumpen. En vanlig familj slänger ätbara varor för tusentals kronor per år. Det handlar om väldigt stora belopp om man lägger ihop allt som odlas bara för att slängas.
   
 2. Vad är en dumpstermarknad?
  – Ett ställe där det säljs frukt och grönsaker som annars skulle dumpats av butikerna, för att de är lite anfrätta på ytan av någon fläck eller rynka. Idén till den här marknaden kom från regissören och skådespelaren Måns Herngren, som ville göra något kul och vettigt i sina kvarter. Han hade, liksom jag, reagerat på hur mycket som slängs när reklamfilmer spelas in – och i vardagen. Vi körde runt till Konsum- och Ica-butiker på Södermalm och lastade en skåpbil full. Handlarna var oerhört generösa. Allt dukades upp på en gatstump vi fått använda.
   
 3. Hur gick det?
  – Vi fick ihop flera tusen kronor, som skickats till Vi-skogen i Afrika. Folk kom fram och kikade, plockade åt sig det de ville ha och betalade vad de tyckte det var värt. Många ville prata om hur tokigt vi beter oss när vi handlar. Målet med marknaden var främst just att skapa debatt och mana till eftertanke om hur vi hanterar våra livsmedel. Intresset var oväntat stort, tycker jag. Vi fick väldigt mycket utrymme i flera tidningar.
   
 4. Hur gör du själv när du handlar?
  – Ärligt talat så har jag också gått omkring och klämt på grejorna. Men nu har jag blivit lite klokare och rotar inte längre längst bak bland youghurtpaketen för att få bäst datum. Hur kan man vara så dum? Man äter ändå upp allt på några dagar. Och frukt smakar bäst när den är mogen, även om den då inte ser så fräsch ut. När jag var på safari i Afrika fanns ett stort mangoträd utanför receptionen. Två dagar om året – och just då var vi där – kom ett helt gäng med elefanter och buffade på trädet så att frukten föll. Den var lite mjuk och skrynklig, och perfekt mogen. Men hade den legat i Icas grönsaksdisk hade folk säkert ratat den.
   
 5. Så hur ska vi bete oss i butiken?
  – Tänka efter före så vi inte köper för mycket och sedan använda näsan innan vi slänger något. Det är grundreglerna. Hellre att det blir tomt i skåpen och på bordet. Vi mår bara bra av att svälta en dag i veckan!
   
 6. Du är 71 och föddes i ett annat Sverige än dagens. Har du under åren förändrat ditt sätt att handla?
  – Nej, jag har varit väldigt rigid och har inte ändrat mig särskilt mycket. Jag är uppvuxen i den gamla skolan – här slängs ingenting. Det gör ont i mig varje gång något måste kastas. Jag brukar titta på sakerna i kylskåpet och tänka att det här går säkert att äta. Men i min omgivning har jag märkt att det blivit mycket lättare att slänga.
   
 7. Hur ska de unga då lära sig handla och hantera livsmedel på ett hållbart sätt?
  – Hemkunskapslärarna är viktiga. De kan lära ut ett snålare tänk kring råvaror och visa hur det går att vända på rester och laga goda rätter av före detta måltider. Men det tror och hoppas jag att de redan gör. Annars är det bara att sätta igång.

Ful frukt får fler förkämpar.

Coop ska som första butikskedja försöka minska svinnet genom att köpa in och sedan billigt sälja frukt och grönt som i dagsläget inte är fint nog att saluföras.

ur Lärarförbundets Magasin