Läs senare

8 frågor till…

… Musse Hasselvall, tv-profil och kampsportare som nyligen lett en serie om mobbning och som föreläst för idrottslärare om ruffie.

23 Nov 2015

Foto: Jörgen Brennicke/UR

 1. Ruffie är en slags brottning som utförs två och två. Varför tror du att den passar i skolan?
  – Man får både samarbeta och kämpa mot varandra. Man gör det på ett roligt sätt, och jag tycker ibland att vi är lite rädda för kampen och försöker trycka ner den. Kampen bygger på förtrolighet och ärlighet, som jag tror är viktigt att öva.
   
 2. Du har varit programledare i en serie från UR om mobbning. Är idrott och hälsa särskilt känsligt med risk för att bli retad?
  – Det behöver inte vara så. I skolan var jag verkligen dålig på sport men jag blev inte retad. Idrotten i skolan är ändå ett ämne där det kan ske mycket mobbning, som i omklädningsrummen. Det finns också tillfällen att se hur illa det kan vara med mobbningen till exempel om eleverna ska välja lag.
   
 3. I serien gör du upp med ditt förflutna som mobbare. Vad gjorde du i skolan?
  – Jag har tyvärr gjort hela registret av vidrigheter. Fryst ut, mobbat, retat och slagit. Jag tyckte att programmet var ett bra tillfälle för mig att ta tag i det. Man måste se till sig själv och det är lite det serien handlar om. Det är därför som den heter Det handlar om dig.
   
 4. I serien möter du dem som du har mobbat. Hur var det?
  – Det var jobbigt men också väldigt utvecklande. De var tydliga utan att vara taskiga och utan att ta tillfället i akt att ge igen. Det var imponerande i min värld.
   
 5. Har mobbning påverkat dig som vuxen?
  – Som mobbare tar man nog mer utrymme än många andra. Det här mönstret kan jag ta med även nu som vuxen men absolut inte som förut. Jag kan nog ändå bli lite oskön om något inte stämmer på jobbet.
  – När vi under inspelningen träffade en kille som beskrev mobbare så blev jag berörd av det. Han beskrev sådana egenskaper som jag ofta fick komplimanger för, som att jag tog för mig och vågade säga saker.
   
 6. Kan den här serien påverka ungdomars attityder och beteenden?
  – Ja, det tror jag verkligen då man känner väldigt mycket i serien. Vissa avsnitt är hjärtskärande, till exempel när en pappa berättar om sin son som tog sitt liv vid 13 års ålder på grund av mobbning.
   
 7. Programmen tar upp medlöparna. Hur ser du på deras roll?
  – Det är ett smart sätt att ta sikte på dem som ser på men inte gör något, eller som är med genom att skratta. Både mobbare och medlöpare måste se till sig själva och de kan göra skillnad.
  – Jag tycker nog att det har varit lite löst kring hur man kommer åt mobbning i Sverige. När den mobbade flyttas till en annan skola blir det en dubbel bestraffning. Så hanterades mobbning även när jag växte upp.
   
 8. Hur ska en lärare vara för att motverka mobbning?
  – Man måste orka se och man måste våga ta i det. Det här tar väldigt mycket energi samtidigt som man ska sköta sina andra delar i jobbet. När det handlar om utfrysning kan det ske genom finlir som det är svårt att få syn på.

Ruffie har tagits fram av Musse Hasselvall och Usama Aziz.

Träningen i ruffie bygger på kampsport. Man tränar styrka, kondition, koordi­nation och balans med och emot sin partner. Varje deltagare varvar mellan att vara sin partners träningsredskap och att vara motståndare i kampen.

Musse Hasselvall visade hur ruffie fungerar på Idrotts- och hälsokonventet vid GIH under höstlovet.

ur Lärarförbundets Magasin