Läs senare

Att jobba efter pensionen

Lärarvardag Matnyttiga tips som underlättar ditt jobb och ger inspiration i vardagen.

31 Maj 2015

 
Illustration: Janette Bornmarker

Närmar du dig den vackert hägrande pensionen? Härligt! Men du kanske ändå ska fundera på att fortsätta jobba en del efter 65-årsdagen? Pension och arbete går nämligen alldeles utmärkt att kombinera. Den pensionär som orkar, vill och erbjuds att jobba kan mycket väl göra det. Rent ekonomiskt betalar det sig bra.
Det är Eva-Britta Karlsson, vikarierande lärare i hem- och konsumentkunskap på Hagaskolan i Umeå, glad över. Men det är inte i första hand för pengarnas skull som hon titt som tätt, vid 73 år fyllda, med lätta steg skuttar hemifrån.

– Att komma till skolan är så vansinnigt roligt. Det är en kick att känna sig behövd och efterfrågad. Som pensionär är det lätt att tro att man inte längre duger något till, men jag vet att jag fortfar­ande funkar och är en resurs. Dessutom är eleverna underbara. Jag tror de ser mig som en mormor eller farmor. Ibland blir det lite högljutt och då säger jag att ”Nu får ni vara rädda om mig” – och då är de det.

Eva-Britta Karlsson fortsatte vikariera ett par år efter pensioneringen vid 65. Sedan behövdes hon inte längre. När hon fyllt 72 ringde plötsligt telefonen.

En gammal kollega undrade om Eva-Britta Karlsson ville ta ett sjukvikariat på 40 procent.

– Först trodde jag att hon skämtade. Sedan blev jag helt till mig. Men jag sa åt rektorn att i så fall får du ge mig rejält med slantar. Jag hade räknat med mer än jag fick, men har inte kollat lönen med facket. Det spelar inte så stor roll. Jag var i en lyckobubbla och är fortfarande lite hög hela tiden! Kanske känner jag mig lite yngre.

Eva-Britta Karlsson gjorde alldeles rätt som försökte höja sin gamla lön, för äldre arbetskraft är billig. Staten vill att fler jobbar långt upp i åldrarna och försöker påverka både arbetsgivare och arbetstagare genom att erbjuda särskilt goda villkor för äldre.

Arbetsgivaren betalar lägre sociala avgifter från det år den anställde fyller 66 – och hen själv kan i sin tur glädja sig åt både utökat jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag. Pensionsmyndigheten har räknat ut att en 66-åring får ut 1 600 kronor mer i månaden än en 62-åring, om de båda tjänar 15 000 kronor i mån­aden brutto.Illustration: Janette Bornmarker– De som är 66 och äldre betalar bara 8 procent i skatt på lön upp till 191 000 kronor om året, men får ändå full insättning till den allmänna pensionen. Det lönar sig därför bra för de allra flesta äldre att arbeta, men den som har garantipension och bostadstillägg bör tänka på att de sänks när man får arbetsinkomster, säger Monica Petersson, expert på Pensionsmyndigheten.

Även de som befinner sig på den motsatta sidan av inkomstspannet – och alltså får in mycket pengar – kan behöva tänka till.

– Skatt på pension dras enligt en tabell, skatt på lön enligt en annan. Den som har inkomster från flera håll kan behöva jämka för att slippa kvarskatt. Det gäller särskilt om pensionen och lönen tillsammans kommer över gränsen för statlig skatt, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

För 66-plussare gick den inkomstgränsen i fjol vid 460 800 kronor, så den berör kanske inte så många lärare. De kan i stället behöva gardera sig mot att lönen sänks med den summa tjänstepensionen ger. I avtalet för de kommunalt anställda finns nämligen en klausul som säger att just det ska ske, om arbetsgivaren och arbetstagare inte kommer överens om något annat.

– Det är en gammal bestämmelse som finns kvar sedan det förra pensionssystemet. Tanken var att arbetsgivaren inte skulle betala ut pension och lön för samma tid, men så fungerar det inte längre. Jag tror inte att det görs någon sådan samordning längre, men för säkerhets skull kan man skriva in i anställningsavtalet att det inte ska ske någon avräkning för tjänstepension, säger Annica Pettersson, Lärarförbundets ombudsman med ansvar för pensionsfrågor.

Det är oklart hur många pensionerade hem- och konsumentkunskaps- samt idrottslärare som arbetar. Lärarförbundet har inga siffror på det. Men enligt Statistiska centralbyrån hör de svenska pensionärerna i gemen till de mest arbetande i Europa. En av fem EU-medborgare som tar ut någon form av pension har också en större eller mindre arbetsinkomst – bland svenskarna är andelen dubbelt så hög. Siffrorna blir betydligt lägre om man i stället tittar på en grupp som i Sverige mer allmänt ses som pensionärer, 66–74-åringar, och ställer högre krav på arbetsinsatsen. 7 procent har arbete, på hel- eller deltid, som ”huvudsaklig sysselsättning” – bland männen 10 procent, bland kvinnorna 4 procent.

En som definitivt räknar med att huvudsakligen vara heltidssysselsatt av arbete efter pensionsdagen är Börje Nordin, idrottslärare på Sjöängsskolan i Askersund. Han fyller 65 i dagarna och tänker sig att fortsätta på skolan även i höst. Sedan ska han främst ägna sig åt det egna företaget och att träna friidrott.

– Jag har alltid trivts med jobbet och har, till skillnad från många andra idrottslärare, inga problem med kroppen. Men nu ska mina hobbyer få ta över. Jag har ett företag för att uppfinna och sälja idrottsprylar. Närmast ska jag lansera en mätapparat för kulstötning i Europa. Det ger inga stora pengar, men det är kul att hitta på saker.

Det egna idrottandet ska också få mer tid. Börje Nordin tävlar som veteran på toppnivå i friidrott. Närmast på tur står VM i Lyon i augusti, där han främst siktar in sig på längdhoppet.

– Det krävs nog runt 5.20 för att vinna. Ska jag vara med och konkurrera fram­över måste jag träna mer än i dag. Många idrottar på heltid, till exempel ryska militärer som går i pension vid 55.

Helt stänger dock inte Börje Nordin skoldörren. Han kan tänka sig att ibland vikariera för sjuka och semestrande kollegor.

– Bara det passar tidsmässigt och företaget tillåter så. Jag får väl prata med företagschefen!

Funderar du på att jobba som pensionär? Gör så här:

  1. Ta reda på hur stor din pension blir genom att göra en prognos på minpension.se.
  2. Om du erbjuds jobb – be arbetsgivaren om ett anställningsavtal där din lön anges. Om du arbetar kommunalt bör det också stå att lönen inte ska samordnas med tjänstepensionen. Kolla med facket om något är oklart.
  3. Gå in på skatteverket.se och fyll i formuläret Räkna ut din skatt. Begär jämkning om du riskerar kvarskatt.

ur Lärarförbundets Magasin