Läs senare

Fejsa Facebook!

Nätguide/Del 2. Mer än hälften av alla svenskar minglar på Facebook, världens största sociala nätverk på internet. Är du sugen på att ansluta dig? Är du med, men vill veta mer om sidor och grupper? Eller funderar du över vett och etikett på ”fejjan” som nätverket kallas i folkmun? Här får du veta mer.

23 Aug 2012

Illustration: Maja Modén

Skapa konto
Att registrera ett konto är lätt. Gå in på facebook.com och fyll i uppgifter enligt anvisningar. I kontoinställningarna bestämmer du om alla ska se din status, det vill säga vad du skriver på ”din sida” och bilder du lägger ut. Om du vill att bara Facebook-vännerna ska kunna se, vilket är vanligast, måste du göra en inställning. De flesta laddar upp en bild på sig själva på sin ”profilsida” och den bilden kan ses av alla.

Skaffa kompisar

Sök efter gamla och nya känningar genom att skriva in namnet på personen i sökrutan, exempelvis ”Anna Andersson”. Förmodligen kommer en hel drös med Annor upp. Har du tur har just din Anna en bild som gör att du ser att det är hon. Skicka iväg en vänförfrågan genom att klicka i en ruta. Sedan är det bara att vänta tills hon accepterar dig som kompis. Det ena brukar leda till det andra, genom en vän hittar man fler. Folk kommer även att hitta dig och då kan du välja mellan att acceptera dem som vänner eller ignorera dem genom att klicka i olika rutor. Har ni inte hörts på länge kanske du vill skriva några rader om vad som har hänt sedan sist. Ett vanligt nybörjarmisstag är att skriva direkt på personens profilsida, ”wall”. Det innebär att alla hennes fejjan-kompisar kan läsa din personliga hälsning. Skicka i stället ett privat meddelande till personen, det finns en speciell rubrik för det som fungerar precis som mejl. När du blir lite mer varm i kläderna kan du även prata privat i en chatt, ett speciellt ”rum” på sidan. Där ser du också vilka av dina vänner som är uppkopplade samtidigt som du.

Kom igång!

En del drar sig för att gå med i Facebook med argumentet att det stjäl tid. Det är också lätt att fastna i början när du letar gamla vänner och klickar dig fram mellan kommentarer och bilder. Men hur mycket tid och energi man sedan vill lägga är upp till var och en att avgöra. I början kan det vara bra att ”lyssna” och kanske klicka på ”tummen upp” när det passar. Vad skriver dina vänner? Vilken information delar de med sig av? När du känner dig mogen kan du själv börja statusuppdatera. Du kan också be andra om hjälp om det är något du inte förstår: hur funkar det här?

Det som lurar i vassen

Även om du har gjort inställningar finns risken att information du lägger ut når fler än du räknat med, genom vänners vänner till exempel. Lämna inte ut personliga uppgifter. Var restriktiv när du lägger ut bilder. Skriv inte att ”nu åker jag till Thailand i tre veckor” för hamnar den informationen fel kan huset vara länsat när du kommer hem. Haken med Facebook, för det finns ju alltid en sådan, är att de har rättigheter till allt material som läggs där. I teorin innebär det att dina privata bilder skulle kunna dyka upp i reklam för nätverket. En ”face-rape” är när någon annan går in och skriver i din statusrad på din privata profilsida. I värsta fall har någon kommit över ditt lösenord. Vanligast är att du har glömt att logga ut från kontot på en dator som är tillgänglig för flera. Ta för vana att alltid logga ut, det räcker inte med att stänga ner fönstret. Annars kan det plötsligt stå ”sjäfen är dumm” eller något ännu värre på din statusrad, vilket kan bli lite jobbigt att förklara. Om du misstänker att någon har klurat ut ditt lösenord så byt illa kvickt. Välj alltid ett någorlunda krångligt lösen. Tänk också på att då och då gå in på din sekretessinställning och uppdatera, Facebook förändras kontinuerligt och nya funktioner läggs till.

Vett och etikett

Facebook brukar liknas vid ett jättelikt cocktailparty. Du bestämmer själv vilka du vill ha som ”gäster” just på ditt partaj, det vill säga de som du har bjudit in eller accepterat som Facebook-vänner. Räkna med att folk är på Facebook som de är i verkliga livet. Du kan inte råda över vad andra skriver – men du kan råda över dig själv. Det man gör som privatperson kan falla tillbaka på ens yrkesroll. En bra tumregel är att inte skriva något som du inte skulle kunna säga offentligt till vem som helst. Många tycker att det är svårt att veta om man verkligen kan tacka nej till en vänförfrågan. Vanligt sunt förnuft kommer man som vanligt långt med. Om du till exempel bestämmer dig för att inte bli kompis privat med föräldrar till eleverna – eller eleverna själva – kan en förklaring vara på sin plats och sedan är det förstås bra att vara konsekvent.

Starta eller gå med i grupp

För att byta erfarenheter, tips och tankar med andra behöver du faktiskt inte vara kompis med dem. Då finns det speciella intressegrupper för folk med gemensamma intressen, det kan vara allt från medveten konsumtion till yrkesrollen. Ett exempel på den senare är gruppen ”Idrottslärare forever”. Du hittar även grupper genom att söka efter ämne eller ord i sökrutan. Och saknar du någon grupp kan du starta en själv enligt enkla instruktioner på sidan.

Om sidor

Sidor är det företag, organisationer eller intressegrupper som startar. Det blir allt vanligare att skolor, fritidshem, fritidsklubbar eller klasser har egna sidor. Fördelen är att där kan man vara vän med alla föräldrar utan att vara det privat, det kan vara lika för alla. Alla som ska vara administratörer till sidan, det vill säga kunna lägga upp information och bilder, måste själva ha ett konto på Facebook. Däremot blir man inte automatiskt vän med alla som gillar sidan och det syns inte vilka som är administratörer. Som administratör kan man också gå in och plocka bort inlägg som kan uppfattas som stötande.

Så tycker Lärarnas yrkesetiska råd:

Lärarnas yrkesetiska råd gjorde nyligen ett skriftligt uttalande om lärare och sociala medier som mynnade ut i fyra rekommendationer:
 
”Diskutera sociala mediers användning på era skolor – frågan behöver kontinuerligt lyftas upp till diskussion och inom detta fält finns det en stor kraft i gemensam reflektion. Dock måste varje lärare slutligen själv ta ställning utifrån yrkesetiska överväganden.

Kräv kompetensutveckling – om du åläggs att använda sociala medier eller andra digitala medier du känner dig osäker inför, ska du efterfråga utbildning. I annat fall riskeras en olycklig situation för både dig och dina elever.

Använd olika konton – ett sätt att undvika svåra gränsdragningar är att använda olika konton där det är möjligt. Om det inte är möjligt går det istället ofta att göra inställningar för olika användare samt bilda grupper som bara inbjudna har tillgång till.

Tänk som du brukar – sociala medier medför ny teknik och fler kontaktytor, i övrigt har litet förändrats mellan dig och din omvärld. Du har fått nya spännande möjligheter att kommunicera med elever och föräldrar, men det du inte skulle sagt annars, ska du inte heller säga nu.

Det är också viktigt att ständigt aktualisera yrkesetiska överväganden gällande elevers, föräldrars och lärares integritet.”

Läs hela uttalandet på: lararesyrkesetik.se

Tips!

Kolla in tidningen miVIDAs nystartade sida på Facebook: facebook.com/tidningenmivida. Där kan ni läsare tipsa redaktionen och varandra och även få en liten inblick i hur det går till bakom kulisserna när tidningen görs.

ur Lärarförbundets Magasin