Läs senare

Första steget i det nya landet

23 Nov 2015


När redaktionen bestämde vilka ämnen vi skulle djupdyka i under året visste nog ingen hur otroligt aktuellt det här numret skulle bli. Just i dag när jag skriver detta berättar Migrationsverket att det bara under de senaste sju dagarna har kommit över 10 000 asylsökande människor till Sverige. Drygt 2800 av dem är ensamkommande barn.

Att tvingas fly sitt land och under enorma umbäranden söka sig till ett nytt okänt land för skydd – det är ett trauma så stort att det knappt går att föreställa sig.

Många av er lärare möter de här barnen när de kommer till skolan. De kommer med sina erfarenheter, sina språk och sina tankar och viljor – precis som alla andra. Och precis som alla andra har de rätt att få undervisning i alla ämnen och att nå sin fulla potential.

Ofta är det i just era kök och idrottssalar som eleverna tar sina första kliv in i den svenska skolan. I det här numret får du möta några av alla de skickliga lärare som har lyckats fylla den där första tiden med mycket prat, skratt och lärande.

Från det här numret är jag ny chefredaktör. Hör gärna av dig med tankar om tidningen!

ur Lärarförbundets Magasin