Läs senare

Googla effektivare!

Nätguide/Del 1. Uppslagsverk, kartböcker och tjocka ordlistor i all ära – när de flesta av oss i dag vill få veta något om något vänder vi oss till datorn, eller mobilen, och en av nätets sökmotorer. Det finns flera men Google är klart störst. Verbet googla är numera allmänt accepterat som synonym för att söka information på nätet och Språkrådet antog det som ett av svenskans nyord redan 2003. Men det finns effektivare sätt att googla på än att bara skriva in ett ord i sök-rutan och klicka på sökknappen. Läs vidare och få tips på hur du blir en effektivare googlare.

07 Maj 2012

Illustration: Maja Modén

Fraser

Skriv in en fras, exempelvis ”Lev Vygotskij”, i sökrutan och sätt citattecken före och efter, så söker motorn på hela frasen i stället för på de enskilda orden. På så sätt sållar du bort alla irrelevanta sökresultat. Tänk bara på att en sådan sökning även kan göra att du missar relevanta resultat som exempelvis Lev Semjonovitj Vygotskij. En längre frassökning med citattecken kan dock vara ett enkelt sätt att upptäcka om en elev har plagierat sitt inlämningsarbete.
Define

Vill du veta ett ords betydelse kan du skriva define: framför ordet i sökrutan. Då ger sökmotorn dig förslag på sidor som definierar just det ordet. Så om du till exempel undrar vad en som utövar parkour egentligen gör skriver du define:parkour i rutan. Vips får du veta att parkour är en disciplin och en metod som går ut på att utan hjälpmedel träna kroppen för att snabbt och effektivt kunna ta sig förbi hinder. Som hinder räknas allt från hustak, stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar.

Minus

Om du ska mixa smoothies med eleverna och söker efter recept på nätet men inte vill ha några med banan i, kan du i sökrutan skriva smoothie –banan. Ett minustecken direkt framför ett ord utesluter nämligen det ordet ur sökresultatet.

Or

Om du letar efter information om både konsumentkunskap och idrott och vill att även sidor där bara ett av orden förekommer ska visas i resultatredovisningen, ska du skriva konsumentkunskap OR idrott i sökrutan. Tänk på att skriva OR med versaler!

Bilder

Om du vill visa dina elever en bild på 2011 års Jerringpristagare Rolf-Göran Bengtsson skriver du in hans namn i rutan och klickar på sök. Därefter klickar du på rubriken ”Bilder” uppe i vänstra hörnet och sedan är det bara att välja och vraka. Har du tur får du upp några på mästerskapshästen Ninja La Silla också! Tänk dock på att inte alla bilder på nätet är fria att använda utan upphovsrättsinnehavarens tillåtelse!

Översätt

Vet du inte vad det i hem- och konsumentkunskapen då och då förekommande ordet mellanmål heter på swahili, eller något annat i ditt fall mer aktuellt språk, kan du gå in på google.se och klicka på rubriken ”Mer” och sedan ”Översätt” uppe till vänster på sidan. Därefter skriver du in ordet mellanmål i den nya sökrutan och ber sökmotorn översätta det och plötsligt har du lärt dig att vitafunio är swahili för mellanmål.

Karta

Pratar ni på lektionen i idrott och hälsa om vilket land som senast arrangerade OS och någon elev inte vet var Kina ligger kan du skriva Karta Kina i sökrutan och på så sätt snabbt få upp en aktuell karta som visar var i vida världen detta land ligger.

Valutaomvandling

Ska du åka på studiebesök till Finland och vara med på en lektion i hälsokunskap och vill därför veta hur mycket en svensk krona är värd jämfört med en euro? Skriv i så fall in värdet du vill konvertera i sökrutan, det vill säga 1 EUR i SEK, och få svaret direkt. (I skrivande stund 8,80499815 svenska kronor).

Ännu fler tips hittar du på google.se under rubriken ”Allt om Google” nere i högra hörnet.

ur Lärarförbundets Magasin