Läs senare

Gympalärarens bästa pepp-tips

DJUPDYKNINGI tv-serien Gympaläraren fick Kalle Zackari Wahlström motsträviga elever att komma till lektionerna. Här är hans bästa sätt att motivera elever i idrott och hälsa.

09 Feb 2017
Kalle Zackari Wahlström
Foto: Scanpix

1

Var snäll mot eleverna.
– Barn är så ovana vid att vuxna är schysta mot dem. Det blir mycket förmaningar, som ”gör inte det och gör inte det”.

2

Gör så att eleverna känner sig duktiga.
– Vi vuxna kan välja vad vi vill göra men barn måste vara i skolan, det är lag. Därför är det viktigt att de känner sig bra. Säg ”hej alla duktiga barn, vad roligt att ni är här”. Skapa en trygg situation. Då är det svårt med lagspel. Innehållet måste anpassas till alla. De som har det mest krångligt måste få lyckas med sina övningar.

3

Gör så att lektionen känns meningsfull.
– Eleverna måste känna att de är i skolan för sin egen och inte för de vuxnas skull. Man måste ha olika knep och man måste se varje elev, men att skapa meningsfullhet för alla är nog den svåraste utmaningen. Att säga till barnen att de har nytta av den här träningen senare i livet biter inte för att öka motivationen.

4

Ha supernärvaro.
– Man måste se och bekräfta alla barnen. Man ska vara en skön person, om man kan säga så, och man ska vara vara ödmjuk.

5

Våga göra fel.
– Man ska kunna visa att det är okej att göra fel även som lärare. Det kan handla om att man inte klarar en övning i ringarna eller något annat.

 

Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström
Ålder: 35 år.
Gör: Programledare på SVT. Har gjort programmen Träna med Kalle, Gympa­läraren och Svett & etikett där han utmanar sig själv i allt från segling till wrestling.
Starkaste intrycket från inspelningen av Gympa­läraren:
– Gud vad det är härligt att jobba med ungdomar, men vad svårt det är. Jobbet ger så mycket energi men det tar också kraft. Om man är hudlös som jag så går det inte att hålla alla relationer ifrån sig. Ett intryck är också att det behövs fler vuxna i skolan. Bara en sådan sak som när jag hade ett dragkampsrep med mig så blev det en stor skillnad. Det gav en härlig stämning hela den dagen.

Alla artiklar i temat Djupdykning: Motivation (6)

ur Lärarförbundets Magasin