Läs senare

Hon är årets HK-lärare 2011

Fem frågor till Märit Östberg – Årets HK-lärare 2011 – som arbetar på Svenstaviks och Myrvikens skola i Bergs kommun i Jämtlands län.

02 Nov 2011

Foto: Lotta Holmström

Grattis, hur känns det?

– Tack, det känns oerhört bra. Både stärkande och stimulerande. En bra belöning efter 27 års arbete – sådant är man inte bortskämd med som lärare – och en fin femtioårspresent.

Varför tror du att just du vann?

– Det kan nog egentligen juryn bäst svara på, men det verkar som mitt arbetssätt, att ständigt koppla ämnet till hälsa och hållbarhet, tilltalade den. En annan stor framgångsfaktor tror jag är att jag är målinriktad och ständigt arbetar utifrån den gällande läroplanen. Inte som ett ok, utan för att jag tycker att det är stimulerande och triggande att göra verklighet av visionerna.

Vem nominerade dig?

– Det vet jag faktiskt inte, men jag tror att det kan ha varit en gammal kollega. Jag vet att jag var med i diskussionerna förra året, men i år visste jag inget så jag blev lite tagen på sängen när de ringde och sa att jag hade vunnit!

Priset består av ett stipendium på 15 000 kronor, vad ska du göra med pengarna?

– Det vet jag precis. De ska bli grundplåten till ett bokprojekt som jag länge längtat efter att komma igång med. Vad boken ska handla om är förstås lite hemligt men det har med mitt ämne att göra. Jag tror att man ska göra det som ligger en närmast hjärtat. Det har jag gjort hittills och det tänker jag fortsätta med. Hem- och konsumentkunskap är ett underbart ämne med en otrolig potential.

Hur kommer den här utmärkelsen att påverka dig?

– Förutom att den är en välbehövlig morot för mig, hoppas jag att den ska få skolhuvudmän och rektorer att se hem- och konsumentkunskapslärarnas fantastiska potential. Att de ska börja se våra möjligheter, nyttja oss till max och låta oss synas och växa.

Mer om stipendiet Årets HK-lärare:

Stipendiet delas ut av Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom, NCFF. Årets jury bestod av Anette Karlsson, Lärarförbundets Ämnesråd för hushållsvetenskap, Christian Jensen, Lärarnas Riksförbund, och Peter Göttinger, NCFF.

Ur juryns motivering:

”Märit Östberg är en sann ambassadör för ämnet då hon många gånger ensam i glesbygden fått kämpa för elevernas förutsättningar till ett fullgott lärande. Hon låter läroplanens mål vägleda eleven, samtidigt som lektionsinnehållet också visar hur viktigt lärandet om en god livskvalitet är. Undervisningen vilar i en vision för hållbar utveckling.”

ur Lärarförbundets Magasin