Läs senare

Läxa: Laga mat hemma

10 Jun 2015

Foto: Linus Meyer
”Och hur ska du veta att vi har lagat mat hemma? Och om det blev gott?” Åttondeklassaren som hade ställt frågan tittade lite finurligt på mig. Jag hade presenterat deras hemuppgift, att laga mat till familjen, och skulle just dela ut lappen där en förälder skulle skriva på att deras son eller dotter hade utfört sitt uppdrag. Men när frågan kom kunde jag inte låta bli att svara ”Antingen kan ni bjuda hem mig på middag eller så kan ni ta med ett smakprov av middagen.” Femtonåringarna stirrade på mig. Jag kunde väl inte mena allvar? Skulle de bjuda hem sin lärare på middag? Jag lät det vara tyst några sekunder. ”Eller så ber ni era föräldrar berätta för mig hur det gick för er.” Eleverna pustade ut.

Så kom läxlappen tillbaka full med beröm över de duktiga barnen. ”Tio poäng av tio!” ”Underbart att sätta sig vid dukat bord!” I början blev jag både förvånad och nästan lite upprörd över föräldrarnas kommentarer. Hjälpte ungdomarna aldrig till hemma annars? Samtidigt förstod jag ju att jag borde ta berömmet med en nypa salt. Så småningom började jag inse hur viktiga de där lovorden över matlagningen var för både föräldrar och barn. På läxlapp­en fick föräldrarna tillfälle att berömma sina tonåringar och det till och med skriftligt.

Numera ger jag laga-mat-hemma-uppgiften till sexorna. Självfallet har jag, liksom många av mina kollegor, ställt mig frågan om det är rätt av mig att öka på elevernas – och föräldrarnas – tunga arbetsbörda. Men ingen av eleverna klagar över att få den här läxan, de blir snarast ivriga.

Som alltid ber jag en vuxen kommentera hur arbetet gick, men även uppgiften som sådan. Dessa utvärderingar betyder mycket för mig. Med ytterst få undantag är laga-mat-läxan uppskattad också av föräldrarna. ”En väldigt bra uppgift som lär barnet att det ligger mycket planering bakom middagarna”, skriver en mamma. ”Hemuppgifter relaterade till verkligheten är de bästa”, skriver en annan.

Till och med de vars barn har behövt en del hjälp skriver att de gillar läxan. Kanske beror det på att föräldrar som i vanliga fall kan känna sig otillräckliga när det ska förhöras glosor eller räknas ekvationer nu känner sig på hemmaplan? I år fick jag veta att läxtillfället hade inneburit att en pappa och hans dotter hade lagat mat tillsammans, något de aldrig hade gjort tidigare.

Så trots att jag absolut förstår och håller med om den kritik mot läxor som nu framförs, kommer jag att fortsätta att erbjuda mina klasser denna. I alla fall så länge som eleverna och deras vårdnadshavare vill.

ur Lärarförbundets Magasin