Läs senare

Nytt läsår, nya möjligheter

av Daniel Frölander
26 Aug 2016
26 Aug 2016

Foto: Henrik Witt
Juli har gått över till augusti och för oss lärare innebär det ofrånkomligt semesterslut och skolstart. Som alltid känns det lite vemodigt att byta avsvalkande dopp i sjön mot ett inte alls lika vackert inrett klassrum. Inte för att klassrummet på något sätt behöver vara tråkigt, men inramningen kring våra sjöar är en svårslagen kuliss. Nu är det i alla fall dags att byta ut badbyxorna mot arbetskostymen!
Vi lärare har ett yrke som är svårt att koppla ifrån och i alla fall jag har många gånger under sommaren haft mina tankar kvar i klassrummet. Så är det varje år. Dilemman behöver lösas, och av någon anledning börjar man dra upp planerna när man ligger på sitt badlakan med solen i ögonen. Man ser något vid strandkanten och vips börjar man att planera ett fyra veckors område om miljöfrågor. Sedan finns alltid det där dåliga samvetet för saker som man borde ha hunnit med, men inte riktigt fann tid till. De snurrar runt i huvudet trots badbyxor – och snart ser man klassrummet tydligare framför ögonen än badplatsen.

Nu vill jag inte antyda att jag inte haft någon semester. Tvärtom har jag haft en fantastisk sommar med massor av roliga äventyr. Men jag tror att många lärare inte riktigt lyckas trä av sig arbetskostymen utan i stället får kränga på sig badkläderna ovanpå. Det funkar för det mesta, men då och då blir byxorna blöta…

Är det då nödvändigtvis något dåligt att ha en del av huvudet kvar i arbetet under sommarmånaderna? Jag tycker inte det. Faktum är att jag kommer att ha stor nytta av de planeringar som jag ritade upp i mitt huvud när jag låg på stranden. De dilemman jag tidigare tyckte var svåra har jag funnit nya sätt att se på. Tack vare att jag inte helt kopplat bort yrkesrollen så känner jag mig väl rustad för ännu ett år. Ett år med nya elever, nya kollegor, nya arbetsområden och nya utmaningar. Man kan säga mycket om lärar­yrket, men tråkigt blir det aldrig!

Samvetsfrågan ligger tyvärr kvar och skvalpar i vassen, men det här med tidsbrist och vad vi lärare ska prioritera är inget nytt. Vem vet vad som händer läsåret 16/17? Kanske får vi politisk hjälp, frågan är ju i alla fall uppe på agendan.

Så ställ väckarklockan och packa väskan (glöm inte badkläderna, det finns alltid sjöar i närheten). Nytt läsår, nya möjligheter!

ur Lärarförbundets Magasin