Läs senare

Parkour i fantasins värld

Att utmana sig själv och ha roligt. Det är vad äventyrssporten parkour går ut på, enligt Linda Persson, lärare i idrott och hälsa. Ettorna på Rösjöskolan tycker att de hela tiden lär sig något nytt.

09 Feb 2015
Parkour i fantasins värld
Just nu är parkour den mest populära sporten på Rösjöskolan i Sollentuna. Enligt läraren Linda Persson är parkour en bra träningsmetod för att utveckla elevernas grovmotorik. Foto: Viktor Gårdsäter

Idrottssalen på Rösjöskolan i Sollentuna har förvandlats till en fantasivärld. Eller snarare till den värld som katterna i Walt Disney-filmen Aristocats lever i. Vi ser hustak, små vindsfönster att klättra in i och väggar att klänga sig fast på.
Dagens lektion har precis börjat och läraren Linda Persson frågar om de har tassarna med sig. Jaaaa! ropar eleverna i kör. Och klorna? Jaaaa!

Klass 1A har gjort det här förut och är väl införstådda med att de nu ska omvandla sig till katter och utöva parkour, en av Sveriges mest växande äventyrssporter.

Salen är full av redskap och madrasser utplacerade vid olika stationer. Bredvid varje station ligger ett kort med en bild på katterna i Aristocats, i olika miljöer, tänkta att ge eleverna en bild av vilken typ av övning det rör sig om.

De ska bland annat få springa på stuprör, det vill säga på en långbänk upphängd på en bom. Och svinga sig i ett rep från ett hustak till ett annat, från långbänk till långbänk.

– Anledningen till att jag använder mig av Aristocats som utgångspunkt är att ge dem en enkel referens av vad parkour är. På så vis förstår eleverna att de ska röra sig med en katts smidighet och ALLTID landa på fötterna, säger Linda Persson och tillägger att syftet även är att de ska förstå att de inte ska ge sig upp på tak och klättra på egen hand. Det här är en lek som utspelar sig i en fantasivärld.Foto: Viktor Gårdsäter
Eleverna inleder sin tur i idrottssalen. De balanserar, hoppar, kryper och gör kullerbyttor. Aaliya Ali, som precis tagit sin första runda, tycker att det är roligt att vara en katt och att hon hela tiden lär sig nya saker på de här lektionerna.

– Om något känns svårt och man känner sig lite rädd så kan man försöka ändå. Då kan man få bort sin rädsla, säger Aaliya Ali.

Och det är just det som är syftet med parkour: att våga och testa sina gränser, berättar Linda Persson.

– Men jag tvingar aldrig någon att göra något den inte vill. Jag uppmuntrar dem att försöka och utmana sig själva, vilket ofta leder till att de vågar mer och mer, säger hon.

Linda Persson har tränat truppgymnastik i många år och även arbetat som tränare. Hon har alltid varit intresserad av hur man utvecklar en individs motorik och fick upp ögonen för parkour när hon gick en kurs i äventyrspedagogik på Luleå tekniska universitet.

– Jag blev nyfiken och började kolla på Youtube-klipp och tänkte: herregud, hur ska jag kunna genomföra det här i skolan?

Och ju mer hon satte sig in i sporten desto mer insåg hon hur mycket den hade gemensamt med truppgymnastik. Grenhoppen fanns där, liksom sidhoppen, fast utan krav på spända vrister och perfektion. Parkour handlar snarare om att ta sig över hinder så smidigt och effektivt som möjligt.

– Jag slipper att stå och tjata om att de ska spänna benen och vristerna och hoppa med raka armar.

I stället ropar jag: Ta dig över, våga!

Parkour är en allsidig sport som går att anpassa till olika åldrar. I lägre åldrar handlar det mer om att utveckla grovmotoriken än om teknik; att lära sig hoppa, klättra, stödja, krypa, åla och att tycka att det är kul.

– Ibland räcker det med att jag säger att de ska ha parkour för att de ska tycka att det är roligt. Egentligen fungerar det ungefär som en vanlig hinderbana fast med inslag av parkour, det kan vara något så enkelt som att lära sig att landa mjukt på tårna med böjda knän, säger hon.

Linda Persson höll sin första lektion med den här metodiken med elever i årskurs fem. Hon brukar börja med att visa Youtube-klipp för att ge eleverna en uppfattning om hur man kan landa och falla på bästa sätt och hur en som utövar parkour tar sig över olika hinder med enbart kroppen som hjälpmedel.

Nu har femmorna blivit sexor och börjar bli riktigt duktiga. Det ska gå fort och eleverna vill ha banor där alla parkour-övningarna hänger ihop, allt för att få upp farten och kunna hoppa från en vägg till en annan, från hinder till hinder.

– Det är det som är parkour. Det ska hela tiden gå framåt. Om du exempelvis kastar dig ner från en höjd så måste du kunna slänga dig ner och snurra runt på axeln, ungefär som en judokullerbytta, för att sedan fortsätta mot nästa mål.Foto: Viktor Gårdsäter
Ibland kan det se lite farligt ut när en elev ger sig på ett utmanande moment, konstaterar hon, men hittills har ingen skadat sig.

– De är väldigt duktiga på att känna sina begränsningar. Jag tror att vi lärare måste våga släppa lite på våra spärrar och låta eleverna få vara kreativa, under ordnade former. I början brukar jag stå och passa men efter ett tag vill de försöka själva och då går det knappt att få stopp på dem.

Lektionen går mot sig slut och barnen verkar outtröttliga. Elina Hallberg klättrar igenom en av rockringarna som hänger fastknuten på en bom. Det kräver en del trixande men efteråt ser hon nöjd ut och berättar att hon tycker att det är väldigt kul att klättra och hoppa och bli svettig.

– I dag har jag lärt mig att hoppa mellan plinten och ribbstolen. Det ser läskigt ut, som att man ska ramla, men det gör man inte, säger hon.

Hashim Awad verkar också ha energi kvar och resonerar mer långsiktigt om dagens träningspass.

– Det är roligt att lära sig så här mycket på gympan. Det är bra när man blir stor, säger han.

Det som framförallt gör parkour till en passande träningsmetod i skolan är att det är en sport som intresserar både tjejer och killar, enligt Linda Persson.

– Många tjejer tycker om gymnastik, till skillnad från killarna. Det här är ju i stort sett samma sak men så fort jag säger att vi ska köra parkour så blir alla engagerade, säger hon.

FAKTA PARKOUR

Parkour går ut på att träna kroppen till att på ett smidigt och kontrollerat sätt kunna forcera olika typer av hinder i omgivningen med enbart kroppen som hjälpmedel. Parkour grundades i början av 1980-talet och har tre inriktningar:

  • Art du déplacement – det första namnet på disciplinen. Det betyder ”konsten att förflytta sig”.
  • Parkour – namnet parkour användes först 1998 och betyder ungefär ”bana” eller ”rutt”.
  • Freerunning – namnet freerunning användes för första gången 2003 i dokumentären Jump London, för att lättare kunna tilltala den engelska publiken. I dag är freerunning i Sverige en blandning mellan parkour och gatuakrobatik.

Källa Wikipedia.

ur Lärarförbundets Magasin