Läs senare

Slit ut dina plagg

FORSKNINGDen största miljöboven när det gäller kläder är hur de produceras. Vilken temperatur vi tvättar i spelar ingen roll. Däremot hur vi tar oss till affären, säger nyblivna teknologie doktor Sandra Roos.

03 Maj 2017
Sandra Roos avhandling heter Advancing life cycle assessment of textile products to include textile chemicals. Inventory data and toxicity impact assessment och las fram vid Chalmers tekniska högskola i januari 2017.
Foto: Christian Löwhagen

Sandra Roos har i sin avhandling gjort en livscykelanalys av Sveriges klädkonsumtion, det vill säga vår klädimport plus vår klädproduktion minus vår klädexport under ett år, genom att räkna ut varje plaggs faktiska miljöpåverkan från vaggan till graven.
Resultatet visar att det är produktionen av våra plagg som har störst klimatpåverkan. Det viktiga är därför att vi använder de plagg som vi köper tills de är utslitna och inte slänger dem efter ett par gånger.

– Det är bra att inte tvätta kläder för ofta för det sliter på dem. Att det spelar roll vilken temperatur vi tvättar dem i är däremot en myt. Det har inte stor betydelse för klimatet men har varit ett bekvämt sätt för producenterna att flytta över ansvaret till konsumenterna, säger Sandra Roos.
Konventionellt producerade bomullsplagg är generellt sämre för miljön jämfört med polyesterplagg, på grund av kemikalierna som används när bomullen odlas. Polyesterplagg har dessutom en fördel i att de inte slits ut lika fort.
– Köper vi en bomullsskjorta måste vi använda den tre gånger mer än en polyesterskjorta för att plaggens miljöpåverkan ska ha varit densamma, säger Sandra Roos.
Men få svenskar använder sina plagg de 100–200 gånger som krävs för att verkligen slita ut dem. De flesta av oss köper ungefär 50 nya plagg om året och borde därför välja de mest miljövänligt producerade plaggen. Tycker man det är krångligt finns det ändå ett enkelt sätt att vara en mer miljövänlig konsument.
– Tänk på hur du tar dig till och från affären. Tar du bilen eller bussen måste du använda kläderna dubbelt så många gånger för att deras klimatpåverkan ska vara densamma som om du cyklat, konstaterar Sandra Roos.

ur Lärarförbundets Magasin