Läs senare

”Stjärnkocken sparkar på hkk-lärarnas kunskap”

09 Feb 2017

Glöm skolans lektioner i hemkunskap! Uppmaningen kommer från Mathias Dahlgrens senaste kokbok, Mathias Dahlgren: Hemkunskap. Inte helt oväntat är det här något som provocerar. I förordet frågar sig Dahlgren om tallriksmodellen verkligen är relevant år 2016, men något svar tycks han inte ha på frågan. Det finns olika dimensioner av den här typen av tryckta uttalanden. Det känns som att Dahlgrens bok bara är en trist tendens i tiden. Han, en manlig stjärnkock med hög status, klankar ner på ett traditionellt, kvinnligt kodat skolämne som han saknar inblick i och kunskap om. Han tycks sakna kunskap om alla de lärare som kämpar för att erövra hem- och konsumentkunskap (hkk), som vet att det handlar om så mycket mer än matcirkel och bullbak. Han sparkar indirekt på all den kunskap som krävs för att man ska kunna undervisa elever i olika åldrar i hkk. Det krävs en gedigen utbildning innehållande såväl ämneskunskap som pedagogisk och didaktisk kunskap, vilket innebär att en kock inte kan undervisa i ämnet. En kock har andra kunskaper, men inte de som krävs i undervisningen i hkk. Det är också därför det är alldeles särskilt viktigt med behöriga lärare, men det är en annan diskussion.

Jag tror inte att han vet vad han talar om. Den uppmärksamma kan ha noterat att det finns en tendens att anlita ”stjärnor” för att få ordning på offentliga måltider. Både
Jamie Oliver och Leif Mannerström har rört runt i grytorna i skolrestauranger och äldreboenden och förfasats över kvaliteten på
maten. Nog för att man bör granska offentliga måltider, men att hyra in stjärnkockar för att förbättra ett storhushåll är också ett sätt att se ner på all den kunskap och erfarenhet som personalen som arbetar i verksamheten har. För återigen, matlagningskunskaper är olika beroende på kontext.

De kunskaper som Dahlgren använder sig av i Matsalen på Grand Hotel skiljer sig antagligen markant från vad en elev i 8:an behöver lära sig. Och så tallriksmodellen då, ja, den kanske inte platsar på Dahlgrens middagsbord, men att blanda samman fine dining med hkk tyder bara på en okunnighet som kan få stanna kvar i den där Matsalen.

Albina Granberg, lärare i hem- och konsumentkunskap och doktorand i kostvetenskap vid
Uppsala universitet och Högskolan Kristianstad.

ur Lärarförbundets Magasin