Läs senare

Ulrika förmedlar träningsglädje

Lekfulla lektioner i idrott och hälsa ger gymnasieläraren Ulrika Jakobsson många sköna arbetsdagar med mycket skratt.

24 Maj 2013

Vad är din drivkraft?
– Jag tycker det är häftigt när man lyckas nå fram till elever som tidigare har hatat idrott. När man lyckas förmedla glädjen i träning och rörelse. Det är ganska stort att kunna hjälpa någon till en livsstilsförändring som ger chansen till ett bättre liv.Varför blev du lärare i idrott och hälsa?
– Jag tycker att det är jättekul med idrott och har jämt hållit på med sport, framför allt med fotboll. Efter gymnasiet åkte jag till USA och spelade fotboll ett år på college. Då fick jag engelskan på köpet, så därför valde jag ämneskombinationen idrott och hälsa och engelska.

Vad skulle du ha jobbat med om du inte hade blivit lärare?
– Ett tag var jag lite inne på att bli översättare, eller något annat med språk. Eller också hade jag varit äventyrare. Fast översättare är kanske mer realistiskt.

Är det viktigt att leva som man lär som lärare i idrott och hälsa?
– Ja, det tycker jag. Men alla måste hitta sin egen väg till hälsa. Jag måste hitta hur just jag mår bra, hur jag får livskvalitet. Det är olika för alla. Sedan är förstås vissa saker, som tobak, inte bra för någon.

Vad gör dig glad en vanlig arbetsdag?
– När jag skrattar åt något kul ihop med mina kollegor eller tillsammans med eleverna. En skön dag med mycket skratt gör mig glad. Som när vi badade isvak med alla elever, då blev det många skratt ihop med eleverna åt deras härliga ansiktsuttryck när de hoppade i vattnet. Lektionerna i idrott och hälsa är mer lekfulla än andra lektioner. Man måste släppa efter lite mer på tyglarna och då händer det ofta roliga saker.

Vad är sämst med ditt jobb?
– Jag tycker det svåraste är betygsbedömningen. Det är visserligen lättare nu med den nya läroplanen men man måste fortfarande tolka in en hel del själv. Det är inte lätt att få det likvärdigt även om man bollar med kollegorna.

Var hämtar du ny energi?
– Hos min familj, i vår stuga utanför Jukkasjärvi och i naturen när jag får komma ut i skogen eller på sjön med skidor eller skridskor.

Vilken yrkesfråga tycker du är mest angelägen just nu?
– Lärarnas löner måste höjas. Med det ansvar och den utbildning vi har borde vår insats värderas högre. Det låter klyschigt men det är Sveriges framtid vi har hand om.

Vad tycker du om den nya läroplanen och det nya betygssystemet?
– Jag tycker de är bra. Det centrala innehållet är mer specificerat och även om det fortfarande handlar om en subjektiv bedömning känns kunskapskraven tydligare. Den nya flergradiga betygsskalan är också bra, tidigare var G så väldigt brett. Nu finns det fler mellanlägen. Jag tror också att det har blivit lättare för eleverna eftersom det nu ser mer likadant ut i flera kurser. Och så är det mer fokus på friluftsliv, det gillar jag.

Om Ulrika Jakobsson

Ålder: 35 år

Gör: Lärare i idrott och hälsa och engelska på Jensen gymnasium i Västerås.

År i yrket: 7 år.

Bor: Västerås.

Familj: Gift, två bonusbarn.

Fritid: Vara med familjen, åka skidor både utför och på längden, gå på bio, umgås med vänner.

Tipsa oss!

Vet du någon lärare som vill berätta om sin drivkraft i jobbet? Kanske du själv?

Mejla till mivida@lararforbundet.se.

ur Lärarförbundets Magasin