Läs senare

Hallå där, UllaBritt B Johansson!

01 Maj 2018
UllaBritt B Johansson, nu pensionerad lärare i hem- och konsumentkunskap, har tillsammans med Kerstin Björkling, också hem- och konsumentkunskapslärare i Uppsala, stått bakom Home Economics Day de senaste åren.

Varje år i mars hålls en Home Economics Day, även kallad Hushålls­vetardagen, i Uppsala. Varför då?
– Det var Margareta Grönqvist som 2003 införde dagen för att fira att ämnet hemkunskap då hade funnits i 40 år. Sedan dess har dagen återkommit varje år och jag har varit med och arrangerat den i ungefär sex år.

Vad är syftet?
– Att ordna en kompetensutvecklingsdag för hem- och konsumentkunskapslärare. Vi söker varje år pengar från Stiftelsen Uppsala Hushållsskolas fond för att kunna anordna dagen. På så sätt kan vi hålla dagen avgiftsfri för deltagarna.

Vilka får komma?
– Alla som vill. Deltagarantalet är begränsat till 90 personer och det är först till kvarn som gäller. I början av varje år, när vi vet att vi har beviljats pengar från stiftelsen och har kunnat boka in föreläsare, skickar vi ut ett mejl till dem som varit med tidigare. Dessutom lägger vi ut information om dagen på hkrummet.se.

Vad var årets tema?
– Årets tema var: Hur kan undervisningen i hem- och konsumentkunskap utvecklas genom kollegialt/digitalt lärande men också i samarbete med and­ra aktörer? Alla deltagare får fylla i en utvärdering efter varje gång och vi utgår från deras önskemål när vi bestämmer temat för nästa års dag.

Vilka föreläste i år?
– Sofia Trygg Lycke, specialistsjuksköterska i barn- och ungdomsmedicin, pratade om vad hem- och konsumentkunskapslärare kan bidra med för att hjälpa barn med övervikt och fetma. Sedan föreläste Livsmedelsverket om myter och sanningar om faror och risker i maten. Efter lunch presenterade Maria Hagblad ett läromedel för årskurs 4–6 som hon är författare till och Andreas ”Andy” Rahm Eriksson pratade om hur man kan använda HK-portalen för kollegialt lärande.

Vad blev mest uppskattat?
– Jag tycker att särskilt Sofia Trygg Lycke sa mycket som var matnyttigt men allt var intressant. Dagen avslutades jättetrevligt med att Monica Norström som utsetts till ”Årets mest hållbara lärare i hem- och konsumentkunskap” av HK-portalen och Jordbruksverket fick ta emot presentcheck och blommor.

ur Lärarförbundets Magasin