Läs senare

Hon vill få eleverna att våga

DRIVKRAFTNina Engqvist är läraren bakom Youtubekanalen Ninjas Hemkunskap. Där lär hon bland annat ut hur man skalar en morot, tar bort ludd och betalar en räkning.

Nina Enqvist

 

Ålder: 52 år.
Familj: Sambo, två vuxna barn och två barnbarn.
Bor: Bro, Upplands-Bro kommun.
Gör: Undervisar i hem- och konsumentkunskap på Ekhammarskolan i Kungsängen, Upplands-Bro kommun. Är legitimerad yrkeslärare, hem- och konsumentkunskapslärare och engelsklärare.
År i yrket: En termin som hem- och konsumentkunskapslärare, över 12 år som restauranglärare i gymnasiesärskolan.
Fritid: Kör motorcykel och tävlar i Classic roadracing. Var tidigare karateinstruktör.
Sociala medier: Ninjas Hemkunskap på Youtube och ninjas_hemkunskap på Instagram.

Vad är din drivkraft?
– Att få ungar att våga gå in i köket och tycka att det är en häftig plats. Att våga prova annan mat än pizza, köttfärssås och goudaost. Jag ser så många barn som inte har en aning om hur man kokar en kopp te eller steker ett ägg. Jag hoppas att jag kan plantera ett litet frö så att de vågar prova nya smaker och vågar testa att laga mat. Jag menar, vad är det värsta som kan hända? Att de råkar bränna maten eller saltar för mycket?

Vilken del av ämnet brinner du mest för?
– Matlagningen ligger mig varmt om hjärtat. Alla behöver äta flera gånger om dagen under hela livet. Jag vill få mina elever att hitta sätt att laga mat på så att det blir enkelt. Om det tar två timmar att laga spagetti och köttfärssås kommer de inte att göra det efter jobbet. Jag vill också lära dem hur de står emot all reklam om ”Köp nu, betala sedan”. Vi har en hel generation som har lärt sig att man kan köpa allt utan att ha en enda krona. Jag vill få dem att tänka efter och fundera på vad en avbetalningsplan på 60 månader innebär omräknat i år.

Varför har du startat kanalen Ninjas Hemkunskap på Youtube?
– Jag har också haft barn i skolåldern och som förälder tjatat på dem att göra olika saker i hemmet. Men jag har insett att det är många saker som jag tar för givet att de kan som de faktiskt behöver träna på. Som till exempel att skala en lök eller mäta upp en deciliter mjöl. Så jag kom på att om jag filmar en sak i taget så kan eleverna gå in på Youtube och se hur man gör. Att hitta filmerna ska vara lätt så de heter saker som ”Nina steker” och ”Nina byter soppåse”.

Varför valde du att kalla kanalen Ninjas Hemkunskap?
– För att jag kör motorcykel och har haft en grön ninja som var min favorit. Och för att jag har hållit
på med kampsport. Hemkunskap eftersom hem- och konsumentkunskap är alldeles för långt, det ligger inte bra i munnen.

Hur ser din favoritlektion ut?
– Min favoritlektion är två timmar lång och börjar klockan 9.00 så att jag i lugn och ro har hunnit plocka fram och förbereda allt före. Först får eleverna läsa 1–2 sidor i HKK-boken som förberedelse för ”Veckans snackis”. Sedan får de börja jobba med det som vi ska göra, oftast någon form av matlagning för jag tycker man lär sig så mycket när man lagar mat. Medan eleverna arbetar går jag iväg några minuter så att de får pröva sina vingar själva. När de har ätit och städat undan resonerar vi kring ”Veckans snackis”. Då brukar jag låta hälften av gruppen vara emot och hälften för. Det får en del elever att bli skitnervösa – Vi kan väl inte vara emot klimatsmart mat? – men jag vill att de ska tvingas tänka själva och inte bara rapa upp en massa fakta. Det brukar bli jättespännande diskussioner.

Vilken yrkesfråga tycker du är viktigast?
– Att låta lärare få vara lärare. Låt mig slippa vara rast- eller matsalsvakt och låt mig ägna mig åt att undervisa.

ur Lärarförbundets Magasin