Läs senare

Rörlig konferens när lärarna har friskvård

En sund själ i en sund kropp. På Magnarps skola utanför Ängelholm har lärarna tagit fasta på antikens kända devis och idrottar tillsammans varje vecka.

23 Aug 2012

Foto: Ewa Levau

Det är onsdagskonferens på Magnarps skola. Fast i stället för att samlas sittandes på stolar runt ett bord är alla lärarna iklädda träningskläder och fullt upptagna med att röra på sig i skolans idrottshall. Det boxas, skjuts på fotboll, tränas pilates, spelas mjuktennis och gås med stavar. Ja, det sistnämnda sker förstås inte inne i själva idrottshallen utan utanför. Och i ärlighetens namn kanske det inte konfereras så hemskt mycket, skolan har även mer traditionell personalkonferens varje måndag och fredag, men det pratas, det svettas och det umgås.
Friskvården för skolans personal en och en halv timma varje onsdagseftermiddag är populär – och obligatorisk. Det sistnämnda skulle kunna vara kontroversiellt, men är det inte enligt rektor Fredrik Andersson.

– Nej, eftersom det här är ett beslut vi tagit tillsammans. Och det handlar inte om att alla måste bli vältränade utan om att vi träffas och ”konfererar” under annorlunda, roligare och friskare former. Om vi dessutom kan få någon extra konditionspoäng och må lite bättre blir jag som rektor glad.

Vinsterna har inte låtit vänta på sig sedan frisk-vården infördes hösten 2010. Kollegiet har fått bättre sammanhållning över stadiegränserna – på skolan finns både låg-, mellan- och högstadium – och empatin och förståelsen personalen emellan har ökat.

– Men det är klart att vi har haft våra ”downs” också. Till exempel när det är mycket att göra och någon hellre skulle vilja använda tiden till att rätta prov eller förbereda utvecklingssamtal. Men det finns inte på kartan, det har jag varit tydlig med. Ibland måste man som rektor vara tålmodig och inte ge upp en idé även om det känns lite motigt. Det mesta går i vågor, konstaterar Fredrik Andersson.

Han ser den gemensamma friskvården på betald arbetstid som en enorm förmån och som något han tror gjort Magnarps skola unik i skolsverige. I alla fall hittills, men kanske inte så länge till. Skolan har nämligen börjat få studiebesök från andra skolor som vill se hur man har gjort friskvården möjlig. Den är nämligen resultatet av att skolan för två år sedan genomförde en omorganisation och totalt förändrade schemaläggningen, till att börja med främst på högstadiet men planen är att de andra stadierna ska följa efter. I korthet består förändringen i att de fem stora ämnena – matematik, svenska, engelska, no och so – numera parallelläggs i tretimmarspass.

– Att läsa ämnena i så långa pass har minskat stressen enormt för både lärare och elever och gör att de hinner med mycket mer, samtidigt som lärarna har fått mer gemensam undervisningsfri tid, berättar Fredrik Andersson.

En tid som på onsdagseftermiddagarna mellan 15.30 och 17.00 alltså används till gemensam friskvård. Något som inte bara rektorn utan även lärarna ser som en förmån.

– För mig som har många barn har det varit jättebra att få tid till ett extra träningspass i veckan på arbetstid, säger till exempel Susanne Kolbäck, lärare i hem- och konsumentkunskap och mamma till en sjuåring och tre femåringar.

Hennes favoritaktivitet under onsdagseftermiddagarna är innebandy, eller möjligen någon annan bollsport om det inte går att samla ihop tillräckligt många hugade kollegor till innebandyn.

– Men är vi bara minst fyra som vill spela innebandy så kör vi, säger hon entusiastiskt.

Att var och en får göra det han eller hon mest känner för är en viktig orsak till friskvårdens popularitet, tror både hon och kollegan Veronika Rådahl – som inte bara är lärare i idrott och hälsa utan även utbildad personlig tränare. Något som kollegorna har dragit nytta av genom att hon utformat personliga träningsprogram som den som känner för en stund i skolans gym kan följa. Men även om Veronika Rådahl är på hemmaplan i idrottssalen, och den som kollegorna vänder sig till i första hand när de har lust att göra något men inte vet riktigt hur, är hon inte den enda som har introducerat nya aktiviteter under friskvården.

– Nej, om någon håller på med något på fritiden som någon annan vill testa så gör vi det. Till exempel har vi kört ett pass zumba för att det var någon som hade börjat med det, berättar Veronika Rådahl.

En annan populär träningsform som var ny för de flesta innan friskvården började är flowin som ofta ingår som en station när kollegiet bestämmer sig för att köra cirkelträning.

Det är dock inte alltid som det är full fart på onsdagseftermiddagarna, ibland när många känner sig trötta och hängiga har den rörliga konferensen i stället ägnats åt massage, sittandes eller med boll. Är det någon som har skadat sig eller genomgått en operation, är friskvårdstiden också ett bra tillfälle att få göra en del av den viktiga rehabträningen.

Promenad, med eller utan stavar, är en annan populär aktivitet, liksom joggning under vissa delar av året.

– I höstas var det flera som passade på att träna inför Göteborgsvarvet, då var vi kanske bara fyra stycken som var kvar inne i idrottshallen, berättar Susanne Kolbäck.

– Det viktiga är att var och en gör det han eller hon mår bra av. Vi tränar inte för att bli smala utan för att bli starka och orka med det vi ska göra till vardags. Eftersom många av oss ofta sitter still framför datorn tränar vi mycket rygg och försöker bygga upp muskulaturen runt lederna, säger Veronika Rådahl.

Att alla gör det just de känner mest för just i dag gör att idrottshallen ofta ser ut som något slags gym där nästan alla håller på med egna saker, ensamma eller i mindre grupper. Vad som också slår en tillfällig besökare är den glädje och gemenskap som alla verkar uppfyllda av. Salen skulle lika gärna kunna ha varit fylld av en klass superentusiastiska mellanstadiefyror som leker skeppsbrott som av ett gäng vuxna lärare som friskvårdar.

På tal om elever så tycker skolans elever att det är jättekul att lärarna idrottar tillsammans på onsdagseftermiddagarna. Niorna har till och med fått vara med vid något tillfälle.

– Ja, de var med och tränade inför vår årliga volleybollturnering när lärarna spelar mot eleverna, berättar Veronika Rådahl.

Hon tycker att det är bra att eleverna ser att lärarna lever som de lär och visar att det är viktigt att alla, oavsett ålder, rör på sig så att de blir starka. Även Susanne Kolbäck betonar vikten av att själv leva sunt om man undervisar om hälsa.

– Fast jag tycker samtidigt att det är viktigt att poängtera att det är okej att man inte alltid kan vara sitt mest sunda jag i alla situationer. Det viktiga är att man vet hur man gör och lever sunt för det mesta. Jag får ofta frågan om jag äter på McDonalds och det är klart att jag gör ibland. Och då tar jag inte med mig en egen sallad som en del elever tror!

Ordförklaring:

Zumba är ett aerobicspass som många tränar själva framför en dvd i det egna vardagsrummet. Det består av en blandning av stegkombinationer från olika latinska danser.

Flowin är en träningsmatta med friktionsfunktion som den som tränar, ståendes eller sittandes på knä, gör olika glidrörelser på med hjälp av små paddar.

ur Lärarförbundets Magasin